Aj tie najkvalitnejšie potraviny potrebujú byť dobre uskladnené. Správne skladovanie môže životnosť potravinárskych produktov niekoľkonásobne predĺžiť, naopak zlé uskladnenie môže viesť k znižovaniu výživových hodnôt či dokonca k rýchlemu skazeniu potravín.
Potraviny sa skladujú tak, aby boli zachované ich pôvodné úžitkové vlastnosti, najmä ich vzhľad, farba, vôňa, chuť a podobne. Podmienky pri skladovaní tovaru – teplota, vlhkosť vzduchu, intenzita osvetlenia a iné, musia zodpovedať danému druhu tovaru.
Takmer každú domácnosť možno rozdeliť do niekoľkých skladovacích zón. Každá je niečím špecifická a vhodná pre iné druhy potravín. Ide o suchú, chladnú, chladenú a mraziacu zónu.
Suchá zóna znamená, že je v miestnosti približne 18 až 20 ° C s veľmi nízkou relatívnou vlhkosťou. Môže ísť o regály v kuchyni, suché kuchynské skrinky alebo o dobre vetranú špajzu.
Miesto tu nájdu napríklad čaje, káva, múka, cereálie, obilniny, cestoviny, suché strukoviny, orechy, konzervy, soľ, korenie, olej, ocot, čokoláda a sušienky, chlieb a iné pečivo.
Ďalšou zónou je takzvaná chladná zóna. Tu sa teplota stabilne pohybuje okolo 12 ° C a relatívna vlhkosť vzduchu je o niečo vyššia ako v suchých skladoch. Chladná zóna je vhodná pre skladovanie ovocia, zeleniny alebo zemiakov. Teplota by mala byť stála, potravinám veľké teplotné výkyvy škodia.
Chladenou zónou sa myslí chladnička. Teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 0 až 5 °C, maximálne 8 ° C. Môžeme tu uchovávať mäso, čerstvé mlieko a mliečne výrobky, vajcia a tiež načaté nespotrebované potraviny a pokrmy. Mnoho spotrebiteľov automaticky vkladá do chladničky všetku zeleninu či ovocie. To je však nesprávne.
Najchladnejšou zónou pre skladovanie je mraznička. Teplota v nej klesá až na -24 ° C a uchováva sa tu mrazená zelenina, ovocie, mäso, zmrzlina a iné mrazené produkty.
Pri nevhodných skladovacích podmienkach, najmä pri vysokej teplote, môže dôjsť k rozmnoženiu baktérií vo výrobku, čím taká potravina môže byť zdraviu nebezpečná.