Nezaradené

Konvektomat sa oplatí aj v menších kuchyniach

Konvektomat je bezpochyby najvýznamnejším a najrozšírenejším multifunkčným zariadením v profesionálnych kuchyniach. Zavedenie tohto zariadenia do profesionálnej gastronómie spôsobilo doslova revolúciu.

Čo je konvektomat?

Kuchynské zariadenie, ktoré kombinuje vlastnosti teplovzdušnej a parnej rúry, môže teda pri rôznych teplotách produkovať ako suché, tak vlhké teplo alebo ich kombináciu. Konvektomaty sú preto tak obľúbené, lebo ich najväčšími výhodami sú:

Šetria  prevádzkové náklady

Dokáže na ploche 1m2 pripravovať podľa veľkosti napríklad až 120 kg mäsa, ale aj prílohy či múčnik bez rizika zmiešania vôní alebo chutí. Plne nahradí klasickú rúru, gril, kotol, fritézu, výklopné panvice, parné zariadenie a mikrovlnnú rúru. Tým pri zariaďovaní kuchyne výrazne ušetríte na gastro vybavení, ale tiež na priestore, energii a vode, ktoré by inak každý zo spotrebičov využíval zvlášť.

Úspora tukov

Tradičný spôsob tepelného spracovania ako je vyprážanie, pečenie a fritovanie, možno nahradiť tepelným spracovaním v konvektomate s podstatne menšou spotrebou tukov.

Úspora času

Ak napríklad porovnáme varenie knedlí v kotle a v konvektomate, pre varenie prvej dávky v kotli musíme čakať 30 až 45 minút, kým zovrie voda. V konvektomate je do 5 minút vyrobená para. Ďalšia úspora času vznikne tým, že do kotla sa dáva napríklad 50 šišiek niekoľko minút, kým vtlačenie vozíka do konvektomatu trvá 5 sekúnd.

Profesionálni kuchári často vyhlasujú, že nechápu ako mohli donedávna variť bez konvektomatu. Pri správnej voľbe veľkosti a funkcií môže výrazne zjednodušiť procesy vo veľkej aj v malej kuchyni. Hrubým odhadom sa dá povedať, že ak denne prebieha príprava aspoň tridsiatich jedál, tak konvektomat už je investíciou do budúcich úspor.